Alla inlägg den 15 mars 2013

Av beccalundgren - 15 mars 2013 20:53

Fick önskan att beskriva lite noggrannare om skillnaden mellan en stressad och en livlig hund är. Och jag tror det är enklare att förstå ifall jag tar upp hela föreläsningen.


Först och främst har alla ryggradsdjur samma stressreaktion. Hypothalamus heter delen av hjärnan som kontrollerar stress. Den är direktkopplad till en körtel som utsöndrar stresshormoner, hypofysen. Även binjurarna utsöndrar stresshormoner.


Yttre och/eller inre stimuli gör att hypotalamus sätter igång en stressreaktion. Har lite slarviga anteckningar på det och tänker inte gå in så mycket mer på det (HPA-axeln och hur det kopplas, är inte helt hundra på det just nu, så här några dagar efter föreläsningen). Hursomhelst så vet vi ju att adrenalin/norandrenalin utsöndras, man får ökad plus/blodtryck.


Det vi kallar stress (och all stress är negativ) är en långvarig nivå av detta tillstånd. Problem uppstår alltså när systemet inte kan nerregleras. Detta kan leda till magsår, beteendestörningar, hjärt/kärlproblem, sänkt immunrespons m.m


Hur regleras systemet ner då? Jo, när beteendet utförs. Ex. när en upphetsad hund som vill köra agility får springa sitt lopp eller när suggan som känner att hon behöver bygga bo - får bygga ett bo. Stress är när de hindras. Stress = när kontrollsystemet inte kan hantera en belastning.


Typiska stressorer (stimuli) är:

- Fysiska: smärta, kyla, hetta m.m

- Emotionella: fruktan, frustration m.m

- Fysiologiska: svält, törst m.m


Akuta beteendemässiga reaktioner på stress kan bl.a vara aggression, flykt, vokalisering. Svårt att avgöra om det är stress eller inte eftersom icke-stressade djur kan reagera såhär ändå.

Kroniska reaktioner på stress: nedsatt inlärningsförmåga, hyperaktivitet, hypoaktivitet (s.k. passiv stress), apati/depression "inlärd hjälplöshet".


Olika individer reagerar olika på stress. Genom olika tester har man kommit fram till att förutsägbarhet och kontrollbarhet är en faktor. Att kunna förutsäga och kontrollera sin situation är mycket viktigt. En annan faktor är om man är en proaktiv stresshanterare eller reaktiv stresshanterare. En proaktiv stresshanterare är rutinbildande och tar lättare till aggressivitet (attackerar direkt). Har större risk för hjärt/kärlproblem (förhöjd kortisol). En reaktiv stressahanterare är mer flexibel och undersökande och mindre aggressiv. De är mer utsatta för infektioner. Detta är något man föds med, på människor pratar man mer om type A- och type B personalitys. Den sista faktorn är den stress man utsätts för innan man föds, alltså hur mamman är påverkad.


Så till sist - vad är då skillnaden på stress och en livlig hund? Jo, en upphetsad eller livlig hund har ett stress påslag men kan få utlopp för det (beteendet utförs) och kan nerreglera det igen.


En stressad hund kan inte lugna ner sig, utan ligger på samma nivå. Jag frågade även om det här med låg och hög stresströskel, om man fysiskt kan ändra en hunds (eller människans nivå, alltså göra någon tåligare för stress). Svaret är nej, man kan aldrig bli tåligare på en fysisk nivå men man kan lära sig, genom träning, att man inte behöver sätta igång stressystemet i vissa situationer.


Hoppas jag kunnat klarna upp något :)  

Ovido - Quiz & Flashcards